10 hårda fakta om män, nummer 5 kan överraska

Vad är orsaken till att det finns fler män än kvinnor i Sverige? Hur gammal blir mannen i snitt? Och vart sitter egentligen den berömda prostatan? Här får du 10 mindre och viktigare fakta om att vara man.

Det sägs och menas mycket om mannen, speciellt om du frågar henne. Men i denna artikeln håller vi oss till ren och skär fakta. Läs den om du vill briljera i frågesporter, eller om du bara är över genomsnittet intresserad av allt från mannens levnadsålder till hur långt din röst bär i nattens mörker. 

1. Hur länge lever vi?

Under 2020 var förväntad levnadsålder 80,6 år för män och 84,3 år för kvinnor. Anledningen till denna skillnaden verkar vara att män är mer benägna att dricka alkohol, röka mer och äta mer ohälsosamt. Dessutom finns det tendenser att män oftare har mer fett runt organen i kroppen. 

Men aldrig en regel utan undantag. Jiroemon Kimura (1897–2013) från Japan är världens äldsta man: Han blev 116 år och 54 dagar. Hans hemlighet ska ha varit att träna lite varje dag.  

Han levde även under det japanska mantrat hara hachibunme, som betyder «ät tills du är 80% mätt.» För övrigt åt han det han ville livet ut.

2. Singel eller i äktenskap?

Vidare visar studier att män som lever i ett lyckligt förhållande tenderar att leva längre än singelmän. Både män och kvinnor gynnas av äktenskap när det kommer till förväntad livslängd, men framför allt män verkar ha mest nytta av äktenskap totalt sett, jämfört med ungkarlar.

Orsaken ska bland annat tillskrivas en mer nykter livsstil: människor i äktenskap tar mindre risk, äter bättre och följer upp viktiga saker i större utsträckning, till exempel läkarbesök.

3. Varför är det fler män än kvinnor i Sverige?

Idag är det 66.399 fler män än vad det är kvinnor i Sverige. Skillnaderna är bland annat kopplat till invandring, samt att män lever nu längre än vad de gjorde förr. 

Under 2015 blev vi för första gången fler män än kvinnor i Sverige, och så kommer det troligtvis vara inom överskådlig framtid. Könsfördelningen i befolkningen påverkas även av att det vanligtvis är fler män än kvinnor som invandrar till Sverige.

Vi ser även denna trend i världen. År 2020 bestod världens befolkning av 3,93 miljarder män och 3,86 miljarder kvinnor. Det föds lite fler killar än flickor.

Därför kan man konstatera: Vår befolkning blir allt mer mansdominerad…  

4. Vad tjänar män i genomsnitt?

Tittar vi närmare på mäns plånböcker tjänar de i snitt 37 900 kronor i månaden. Vi tjänar med andra ord mer än kvinnor, som har en månadsinkomst på 34 200 SEK.

En av anledningarna till detta kan vara att kvinnor oftare är underrepresenterade på ledande positioner. Samtidigt är våra bättre hälfter överrepresenterade i lågavlönade jobb. Dessutom föredrar fler kvinnor än män att arbeta på deltid.

Den största löneskillnaden mellan kvinnor och män finns i Estland, där män i genomsnitt tjänar 23,2 % mer än kvinnor. Minst är skillnaden i Sverige (8,7 %).

menn og høyde

5. Hur lång är mannen?

Medans genomsnittslängden för män år 1860, bara var 160 cm (!), har vi lyckats sträcka på oss mycket sen dess. 

Idag är män i snitt 181 centimeter, medans kvinnor är 167 centimeter. 

6. Det behöver inte vara COVID!

Tror du att du har sämre luktsinne än din sambo?

Kvinnor är från naturens sida utrustade med ett starkare luktsinne än män. Så om du tror att din sambo känner lukter du inte märker behöver det inte betyda att du måste testa dig.

Det kan helt enkelt bero på att kvinnor har 40-50 procent fler nervceller i sitt luktcentrum i hjärnan än vad vi män har.

7. Mannens familjejuvel

I Sverige är genomsnittsstorleken på en erigerad penis ca 15 centimeter. 

Kongo drar det längsta strået, med sina cirka 18 centimeter, tätt följt av Ecuador med sina 17,5 centimeter. Längst ner på listan hittar vi Nordkorea med en erigerad penis på knappt 10 centimeter.

Svenska män ska alltså vara väldigt nöjda med en helt genomsnittlig penis. 

För övrigt kan en man i snitt producera hela 3000 sädceller – i sekunden! 

8. Hur långt bär mannens röst?

En genomsnittlig man kan höras på ett avstånd så långt som ca 200 meter. 

Men om du ropar ut i nattens mörker över stilla vatten kan din röst bära så långt som 16 kilometer!

9. Hur många gånger slår hjärtat?

Ditt hjärta slår omkring 3 363 840 000 gånger om du blir 80 år gammal, det vill säga om ditt hjärta i snitt slår 80 slag per minut. 

10. Hur mycket väger egentligen prostatan?

På samma sätt som öronen och näsan ändrar form när vi åldras gör prostatan det också: hos yngre män väger den 15-20 gram, medan prostatan hos medelålders män kan vara så mycket som 30-40 gram. Och du hittar prostatan under botten av urinblåsan. Förändringar i prostatan kan dock göra urinröret smalare, vilket kan göra det svårt att kissa.

Prostatan är ett av de viktigaste organen för mannens hälsa, och har en del funktioner i kroppen. Därför är det så viktigt att alla män tar vara på den: Se till att ha en kost som innehåller lykopen, zink och selen. Lykopen hittar du till exempel i tomat. Och kom ihåg den årliga hälsokontrollen.

Du kan också ta ett kosttillskott som ProstaCare som innehåller bland annat 6 mg lykopen, som bidrar till att minska oxidativ skada på prostataceller och vävnad, i tillägg till att hålla DNA intakt i prostatavävnaden. Du hittar även zink och selen i produkten. Zink bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funktion. Selen bidrar till normal spermatogenes och till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Prostacare form #1

Prova ProstaCare i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i
60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt.
Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar
om du inte önskar få en
ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:-
per månad (totalt 796:-).