Detta händer med män i övergångsåldern

Övergångsåldern är inte bara ett fenomen som drabbar kvinnor. Redan från 30-35-årsålder börjar den, men symtomen uppträder vanligtvis inte hos män förrän du har fyllt 40 år. 

Det är inte ovanligt att uppleva depression, minskad sexlust, erektil dysfunktion och andra fysiska och känslomässiga symptom när du når slutet av 40-åren och i början av 50-årsålder. 

Att även män upplever övergångsåldern, är alltså ett verkligt fenomen.

Du kanske har upplevt att ditt humör svänger mer, och du kan känna dig mer irriterad.

Mannens övergångsålder är även känt som andropaus. Androgener är en vanlig term på det manliga könshormonet testosteron. 

Testosteronnivån sjunker

Alla dessa symptom på övergångsåldern är kopplade till minskade testosteronnivåer. Och många män är tyvärr dåliga på att prata om vad som händer med kroppen.

Det är inte ovanligt att testosteronnivåerna sjunker med cirka 1 procent per år från 30 till 40 års ålder. När mannen fyller 70, brukar testosteronlagren i kroppen halveras.

Låg testosteronnivå kommer ofta slå ut på flera områden:

  • Humörsvängningar och irritabilitet
  • Minskad muskelmassa 
  • Det blir svårare att bli av med magfettet
  • Låg sexlust
  • Generell brist på entusiasm och energi
  • Sömnsvårigheter eller trötthet
  • Sämre koncentration och korttidsminne

Det är även möjligt att ta ett blodprov för att mäta mängden testosteron i kroppen. En normal testosteronnivå för män ligger mellan 200 och 1 200 nanogram per deciliter.

Män vs kvinnor

Övergångsåldern degenererar ganska annorlunda mellan kvinnor och män. Kvinnors klimakterie handlar om att ägglossningen upphör och därmed också hormonproduktionen. Detta händer på relativt kort tid.

På samma sätt som män, kan kvinnor uppleva minskad sexuell lust i klimakteriet. Dessutom tyder studier på att flera kvinnor upplever depression än män.

menn overgangsalder prostata
Minskad sexlust är ett vanligt symptom på övergångsåldern

Till skillnad från kvinnor ser man hos män att mängden testosteron minskar stadigt under flera år. Därmed ser man bara gradvisa symptom på män i övergångsåldern. 

Tillståndet när mängden testosteron gradvis minskar, kallas hypogonadism. Detta är ett tillstånd som kännetecknas med nedsatt produktion av könshormonet testosteron. 

Vad händer med prostatan? 

Medans testosteronnivån faller med åldern, är det inte ovanligt att prostatan växer och blir större. I 20-åren är prostata i samma storlek som en liten valnöt och väger knappt mer än 20 gram. Man ser ofta att prostatan har växt sig lika stor som en aprikos när du når 40-årsålder.

Detta är i utgångspunkt ett helt ofarligt tillstånd. Detta beror helt enkelt på en godartad ökning av mängden prostatavävnad, och kallas benign prostatahyperplasi (BPH).

Vanligtvis ser man att 25 % av alla män mellan 50 och 60 år upplever symptom på BPH. För män över 60 år är det ett vanligt tillstånd bland 50% av männen. 

Men över tid kan en förstorad prostata göra det svårare att kissa. 

Urinvägsplågor vid förstorad prostata

Vid förstorad prostata ser man ofta två typer av urinvägsplågor:

  • Förvaringssymptom
  • Tömningssymptom

Vid förvaringssymptom kan du märka ett plötsligt och starkt behov till att kissa. Du måste gå på toaletten oftare och urinering sker i små mängder. För vissa kan det leda till urinläckage.

Tömingssymptom gör det däremot svårt att komma igång med att kissa. Du kommer att märka en svagare stråle och en allmän känsla av att inte ha tömt blåsan tillräckligt.

Detta sista problemet kan skapa ökat tryck och obehag i blåsan.

Läs också: 5 TECKEN VID VATTENKASTNING DU BÖR VARA OBS PÅ!

Det första tecknet på övergångsålder

Så hur kan du verkligen veta säkert om du har nått övergångsåldern?

Vanligtvis är det första du kommer märka att du går upp i vikt. Du kommer kanske märka att det lägger sig fett runt magen, och att detta inte längre är lika lätt att bli av med av träning.

En annan sak är att det kan bli svårare att bygga muskler. Hos många ser man dessutom en tendens till håravfall, som ett synligt tecken på övergångsålder. 

Vad kan du göra själv?

Kom ihåg att det finns mycket du kan göra själv för att hantera symptomen på övergångsåldern. Att prata med din läkare är en sak. Men du kan också göra något själv:

  • Se till att få regelbunden fysisk aktivitet. Det är bra både för humöret och för god sömn. 
  • Gör hälsosamma livsstilsval. Ät lite hälsosammare och få gärna till lite styrketräning under veckan för att behålla muskelmassan. 
  • Ta vara på prostatan. Ät gärna ett kosttillskott som kan bidra till att reducera skada på prostataceller och vävnad. 

Lykopen för prostatan

ProstaCare innehåller flera näringsämnen som är viktigt för din prostata. Bland annat 6 mg lykopen, som bidrar till att reducera oxidativ skada på prostataceller och vävnad i tillägg till att hålla DNA-et intakt i prostatavävnaden. Du hittar även granatäppleextrakt, pumpafröextrakt, brännässelextrakt och selen.

För att inte glömma zink, som bland annat bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funktion. ProstaCare är en solid källa för alla dessa aktiva ingredienser.

Prostacare form #1

Prova ProstaCare i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i
60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt.
Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar
om du inte önskar få en
ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:-
per månad (totalt 796:-).