Har du ett starkt behov för att kissa utan att riktigt förstå varför? Den vanligaste orsaken till att du behöver kissa mycket kan bero på högt vätskeintag. Men vissa måste kissa mycket, oavsett om de har druckit mycket eller inte. Varför är det så?
Kanske har det börjat störa dig att du behöver gå på toaletten ungefär lika snabbt som du drack. Men detta är inte ett ovanligt fenomen, speciellt om du är man och tillhör åldersgruppen 50 år eller äldre.
I den här åldern upplever allt fler män dessa besvärliga tecken i samband med frekvent vattenkastning.
I den här artikeln ska vi kolla på orsaken till att du behöver kissa mycket, och hur du bäst kan hantera den besvärliga vattenkastningen.
Vad menas med frekvent vattenkastning?
Frekvent vattenkastning kännetecknas av ett starkt urineringsbehov, och vanligtvis är behovet så starkt att du också behöver kissa på natten. För vissa kan det innebära urinläckage, om de inte hinner till toaletten i tid. En överaktiv urinblåsa kan försämra livskvaliteten, och det är många som inte är medvetna om att det finns hjälp att få.

Men i sig själv är urinering bara kroppens naturliga sätt att bli av med avfallsvätskor.
Våra urinvägar består av njurar, urinblåsa, urinledare och urinrör.
Urin produceras i njurarna, och härifrån filtreras avfall och gifter bort från blodet. Urinen rinner sedan vidare genom urinledarna och lagras i urinblåsan. Genom urinröret förs urinen från urinblåsan och ut ur vår kropp.
I sig själv kan vi därför anse att tömma urinblåsan är kroppens sätt att rensa sig på. Och det är vanligt att kissa 4-8 gånger under en dag.
Den vanligaste orsaken till att du behöver kissa oftare, är att du har druckit mycket. Det är särskilt stora mängder kaffe och alkohol som kan orsaka frekvent vattenkastning. Men för vissa kan problemet också bero på ett psykiska orsaker.
Många bekymringar och stress kan nämligen sätta igång urinblåsan, och göra att du måste gå på toaletten oftare.
Vad är orsaken till att du behöver kissa mycket?
Det kan vara flera anledningar till att du behöver kissa mycket, en anledning kan vara att det är något fel med urinvägarna.
Det här är några av de vanligaste orsakerna:
- Benign prostatahyperplasi (BPH): Godartad (benign) förstorad prostata innebär en ökning av mängden prostatvävnad i prostatakörteln. Tillståndet kännetecknas av en gradvis förstorad prostatakörtel, och så småningom får man besvär som förhindrar dränering av urin.
- Blåssten: Ibland kan det bildas stenar i urinblåsan som inte rensas ut vid normal urinering. Blåssten är små hårda mineraler som bildas inne i urinblåsan. Tillståndet uppstår när mineraler kristalliseras och klumpar ihop sig. Den vanligaste orsaken är att avloppet från urinblåsan är trångt på grund av en förstorad prostata. Hela 90 procent av alla tillfällen med blåssten förekommer därför hos män.
- Prostatit: Prostatakörteln ligger mellan urinblåsan och penis, och precis framför ändtarmen. Den är ansvarig för produktion av sperma. Prostatit betyder att prostatakörteln svullnar upp och blir inflammerad, ofta orsakad av en infektion. Det är ett vanligt tillstånd hos män över 50 år. Vanliga tecken på tillståndet är frekvent vattenkastning.
- Urininkontinens: Det innebär oförmåga att hålla kvar på urinen. Enkelt sagt betyder urininkontinens förlust av kontroll på urinblåsan. Detta är något helt annat än frekvent vattenkastning, som är kopplat till ökad frekvens. Det finns flera typer av urinläckage: ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens, blandinkontinens och överrinningsinkontinens.

Vad hjälper mot frekvent vattenkastning?
Om behovet för att kissa mycket har börjat gå utöver din livskvalitet bör du uppsöka läkare för vidare undersökning.
En urolog kommer att kunna utföra tester och analyser för att hitta orsaken till den frekventa vattenkastningen.
DETTA KAN DU FÖRVÄNTA DIG UNDER EN SÅDAN KONTROLL:
Din läkare kommer att ställa ett antal frågor till dig. Målet är att kartlägga vilka problem du har och ditt hälsotillstånd.
En fysisk undersökning innebär att du kontrolleras för vikt, blodtryck, hjärtfrekvens och allmän hälsa.
Det är också vanligt att man gör ett urinprov. Genom urinanalys kan man göra en mikroskopisk undersökning av komponenter i urinen, vare sig det är blod, bakterier, röda blodkroppar, vita blodkroppar, kristaller, proteiner, pH-värde etc.
Genom ett ultraljud kan din läkare också bedöma tillståndet av din urinblåsa.
Hur kan man bli av med frekvent vattenkastning?
Det första steget är att hitta orsaken till den frekventa urineringsbehovet. Beror det på till exempel benign prostatahyperplasi, blåssten eller prostatit?
Dessutom finns det olika former av blåstränings-tekniker som kan hjälpa:
- Kegelövningar: Kegelövningar är användbara för att stärka musklerna under urinblåsan och kontrollera urinering.
- Blåsträning: Detta är en självhjälpsmetod som kan hjälpa dig att få bättre kontroll över urinblåsan, och att minska frekvensen av urinering. Metoden går ut på att öka medvetenheten runt mönster av urinläckage och att utveckla nya vanor för att tömma och kontrollera urinblåsan. Det kan till exempel innebära att skriva dagbok.
- Övervaka vätskeintaget: Du kan förhindra frekvent urinering genom att noggrant övervaka ditt vätskeintag under dagen. Se till att inte dricka för mycket, men se samtidigt till att hålla kroppen återfuktad.
- Begränsa alkohol och koffein: Koffeinhaltiga drycker kan irritera urinblåsan och öka behovet att kissa ofta.
- Ät fiberrik mat: Fiberrik mat är känt för att förhindra förstoppning, men även för att minska mängden urin.
Prova ett kosttillskott för prostatan
Frekvent vattenkastning är alltså en av de vanligaste besvären hos äldre män. Men det kan även påverka yngre män.
ProstaCare är ett sådant kosttillskott, som innehåller flera bra näringsämnen: Bland annat 300 mg pumpafröextrakt, som hjälper till att bibehålla normal prostatafunktion, samt underhåll av urinblåsan och urinvägarna. Du hittar även granatäppleextrakt, lykopen, nässelextrakt och selen. Selen bidrar till normal spermatogenes (utveckling och mognad av spermier).
För att inte glömma zink, som bland annat bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet, samt normal kognitiv funktion. Prostacare är en solid källa till alla dessa aktiva ingredienser. NB! Prostacare är ett kosttillskott och ska inte ersätta mediciner och/eller behandling.

Vad händer när du beställer?

Idag
Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.
5-7 dagAr
Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.
30 dagAr
Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.
60 dagAr
Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).
Vad händer när du beställer?

Idag
Beställ enkelt och prova i
60 dagar till halva priset.
5-7 dagAr
Snabb leverans. Fri frakt.
Diskret försändelse.
30 dagAr
Ge besked inom 30 dagar
om du inte önskar få en
ny leverans.
60 dagAr
Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:-
per månad (totalt 796:-).
Källor:
- https://nhi.no/sykdommer/nyrerurinveier/urinveisinfeksjoner/urinveisinfeksjon-hos-menn/
- https://nhi.no/sykdommer/mann/prostata/prostata-godartet-forstorrelse/
- https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/nyrer-og-urinveier/blarestein/
- https://www.health.harvard.edu/decision_guide/painful-or-frequent-urination-in-men