Om prostata, urinläckage och inkontinens

Är du en man och kämpar med urinering? Det kan bero på att du har en förstorad prostata och det är vanligare än du tror: Så många som 1 av 4 män över 40* har någon form av urinläckage.

Även känt som inkontinens.

När prostatan börjar att växa

Prostatakörteln är ett av de viktigaste organen i den manliga kroppen. De flesta vet att den producerar sekretet som blir till säd, men visste du att denna lilla körteln också växer genom hela ditt liv? 

När du är i 20-årsålder väger den runt 18–20 gram, men för vissa av oss kan prostatan växa till att väga nästan 500 gram när vi blir äldre. Det är inte nödvändigtvis farligt, men en förstorad prostata kan förorsaka smärta och skapa svårigheter med urinering, urinretention, nattlig urinering eller andra problem med urinering.

Kan du inte hålla urinen?

Du har hela tiden en känsla av att du måste kissa, men kommer inte fram till toaletten tillräckligt snabbt. Resultatet är ofta små eller stora stänk, vilket kan hända med till exempel en förstorad prostata.

Vad betyder det att vara inkontinent?

Urininkontinens betyder helt enkelt ofrivillig urinläckage, och är ett tillstånd som förekommer i många olika former. Men de två vanligaste typerna är: 

Trängningsinkontinens: Plötslig och stark urintömning. Detta kan ofta sluta med stora urinläckor för att man inte klarar att avbryta ofrivillig urinering.

Efterdropp: Den minst allvarliga inkontinensfrekvensen för män. Detta är efterdropp efter toalettbesöket. Blåsan känns tom, men när du sedan klär på dig och rör på dig droppar den sista urinresten ofrivilligt. 

Andra typer av inkontinens är:

Överrinningsinkontinens: Ofrivilligt läckage vid full blåsa, ofta orsakat av problem förknippat med en förstorad prostata. 

Ansträngningsinkontinens: Läckage av urin i samband med hosta, nysning eller andra aktiviteter som ökar trycket inne i bukhålan. Vanligtvis små mängder urin och oftast hos kvinnor.

Läs mer: 5 tecken vid vattenkastning du bör vara obs på!

Hur förebygger man inkontinens?

Undvik att hoppa, jogga och tunga lyft som gör att du behöver hålla andan. Du kan fortfarande träna styrka, men med hjälp från en sjukgymnast eller instruktör som känner till utmaningarna med inkontinens, till att hitta ett ordentligt andningsmönster.

För att upprätthålla en så normalt fungerande prostata som möjligt är det viktigt att absorbera näringsämnen som lykopen, zink och selen. Speciellt när män blir äldre är det de näringsämnen som prostatan behöver för att hålla sig frisk. Lykopen finns till exempel i tomater och bidrar till:

  • Att upprätthålla en normal och sund prostata
  • Att reducera oxidativ skada på prostataceller och vävnad
  • Att hålla DNA-et intakt i prostatavävnaden

För att vara på den säkra sidan kan du också använda ett kosttillskott som ProstaCare, som garanterat innehåller alla dessa näringsämnen (inkluderat 6 mg lykopen).

Hvorfor alle menn bør spise lykopen
Lykopen, som du hittar i tomat, upprätthåller en sund prostata.

Hur blir det bättre?

Lyckligtvis finns det flera sätt att förbättra blåsans kontroll. Men det viktigaste är att ta en undersökning med din läkare, så att du kan hitta en bra lösning för just din situation och minska risken för allvarligare sjukdomar.

  • Att få diagnos och behandling för en förstorad prostata hjälper många.
  • Du bör stärka muskulaturen med hjälp av bäckenbottenövningar. 
  • Du bör begränsa intaget av alkohol och koffein. 

Det är inget att skämmas över

Men det viktigaste är att ta bort stigmatiseringen bland män om inkontinens. Siffrorna talar för sig själva: Detta är ett problem som många människor kämpar med, och det finns ingen anledning att skämmas över att tappa kontrollen över blåsan. Det är ett naturligt och helt obefogat problem.

Se vad ProstaCare gör med din prostatahälsa:

Prostacare form #1

Prova ProstaCare i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i
60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt.
Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar
om du inte önskar få en
ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:-
per månad (totalt 796:-).

*Baserad på en undersökning utförd av SCA i 2012 i USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Ryssland och Mexico.