Prostatakontroll: Hur man går tillväga

En årlig prostatakontroll är den billigaste investeringen du kan göra för din hälsa. Men vad händer egentligen under en rutinmässig prostatakontroll?

Prostatan är en liten körtel som knappt är större än en valnöt. Hos män finns den nära urinblåsan och trots sin ringa storlek får den stor uppmärksamhet av hälsorelaterade skäl.  

Att undersöka prostatan görs av med ett kort läkarbesök. Kanske har du länge tackat nej och skjutit upp en rutinkontroll, helt enkelt för att du inte är helt säker på hur du ska gå tillväga?

I den här artikeln ska vi avmystifiera prostatakontrollen en gång för alla.

När bör du kolla prostatan?

En prostataundersökning är först och främst rekommenderat för dig som har blivit 45 år. Fram till dess kommer de allra flesta ha en frisk och frisk prostata, men med åldern tenderar prostatan att öka i storlek. 

Du har säkert hört talas om förstorad prostata, ett tillstånd som även kallas benign prostatahyperplasi (BPH). Det är ett helt ofarligt tillstånd i sig och vi kallar det benign förstorad prostata.

Symptom på BPH inkluderar bland annat frekvent vattenkastning, svag eller trög urinstråle och startsvårigheter vid urinering. 

FÖRSTORAD PROSTATA: Illustrationen till höger visar en godartad förstorad prostata

Det är detta vi önskar att följa med på.

En gyllene regel är att kolla prostatan en gång om året. Även om du är yngre och är i riskzonen på grund av familjehistoria. 

En sån undersökning eller screening innebär vanligtvis:

  • Ett blodprov (PSA-test)
  • Ultraljud
  • En klinisk undersökning av prostatan genom ändtarmen.

Du kanske fruktade den sistnämnda rektalundersökningen, men de flesta män kommer att kunna säga att det här egentligen inte är något att frukta. Det gör inte ont, och hela undersökningen är över på några minuter. 

Vad innebär en fullständig prostataundersökning?

En fullständig prostatakontroll görs hos läkaren eller urologen. Det finns också hemmatest som du kan göra själv, men dessa ger tyvärr inte en komplett undersökning av prostatan. 

En fullständig prostatakontroll innebär både blodprov och undersökning. Och det är viktigt att hålla koll på dina PSA-värden över tid. 

Läkaren gör alltså ett PSA-blodprov och ultraljud av prostatan. Förutom att känna av prostatan i ändtarmen. Det sistnämnda kallas även för rektal prostataundersökning (DRE).

Vad läkaren gör då, är att känna efter:

  • Om prostatakörteln är knölig
  • Eventuell asymmetri
  • Oregelbundigheter i prostatakörteln

En komplett rektal prostataundersökning görs vanligtvis på bara någr minuter.

Hur rektalundersökningen (DRE) går till

Nedanför får du svar på de vanligaste frågorna män ställer sig INNAN en rektal prostataundersökning:

  • Hela undersökningen börjar med att du klär av dig från midjan och nedåt. Läkaren eller urologen kommer att instruera dig att ligga på sidan och dra upp knäna mot bröstet. Alternativt kan du stå upprätt och luta dig mot ett bord.
  • Läkaren tar på sig handskar och tar på glidmedel på ett finger. 
  • Han/hon känner på prostatan, bedömer storleken och kontrollerar att allt känns normalt. 
prostatasjekk
GÖR INTE ONT: Själva undersökningen gör inte ont, och tar bara ett par minuter

Detta händer EFTER en DRE-undersökning:

  • Läkaren tar sig tid att förklara resultatet av undersökningen för dig.
  • Observera att förändringar i prostatan inte behöver att vara farligt. 
  • En fullständig prostatakontroll inkluderar också ett PSA-test, och läkaren kommer att göra en slutsats baserad på både PSA och DRE. 

Efter undersökningen kan du vanligtvis gå tillbaka till dina vanliga aktiviteter. 

Vad är PSA?

Detta är en typ av blodprov som mäter mängden PSA som produceras i prostatakörteln. PSA (prostataspecifikt antigen) är ett enzym som produceras i ytcellerna i prostatakörteln.

En del av detta antigen kommer att läcka ut i blodet och man kan därför mäta mängden PSA i blodomloppet. Det är helt normalt att ha små mängder PSA i blodet, det är också normalt att mängden ökar med åldern.

Ett PSA-test innebär alltså ett blodprov som skickas till laboratoriet för analys.

Äldre män kommer ha ett högre PSA-värde än yngre män. 

Normala nivåer av PSA i blodet:

  • 0 till 49 år: 0 till 2,5 µg/L
  • 50 till 59 år: 0 till 3,5 µg/l
  • 60 till 69 år: 0 till 4,5 µg/l
  • Över 69 år: 0 till 6,5 µg/l

Det är viktigt att påpeka att dessa nivåer kan variera. Det är inte nödvändigtvis något fel även om värdena borde ligga utanför dessa gränser.

Faktorer som kan påverka PSA-värdet:

  • Ålder
  • Nyligen utlösning
  • Medicinska procedurer som biopsi
  • Tillskott av testosteron
  • Förstorad prostata (BPH)
  • Personer med fetma

Höga nivåer av PSA behöver inte vara farligt. DRE-undersökningen är också viktig för att berätta något om din prostatahälsa, och utifrån dessa fynd kan din läkare rekommendera en biopsi för ett mer exakt resultat.

Prostatabiopsi innebär att läkaren för in en tunn, ihålig nål i prostatakörteln. Vanligtvis tas 10-12 vävnadsprover från olika områden i prostatan.

Fördelar och nackdelar med PSA

Fördelen med ett PSA-test är att det kan upptäcka om något är fel i ett tidigt skede, och du kan snabbt få effektiv behandling.

Det är ändå värt att notera att ett PSA-test kan visa förhöjda värden utan att något är fel. Det kan orsaka onödig oro för att något är fel.

Om du har förhöjda värden av PSA, behöver prostatan undersökas så att läkaren kan känna på prostatan och undersöka körteln med ultraljud och ta eventuella vävnadsprover.

Nackdelen med vävnadsprover av prostatan är risken för infektion. 

Det rekommenderas därför inte att män utan symtomer från urinvägarna tar ett PSA-test. 

Ta vara på prostatan

Det är klokt att ta vara på prostatan när du blir äldre. Det kan du bland annat göra genom att äta ett kosttillskott för prostatan. ProstaCare innehåller flera goda näringsämnen. Bland annat 6 mg lykopen, som bidrar till att minska oxidativ skada på prostataceller och vävnad i tillägg till att hålla DNA-et intakt i prostatavävnaden. Du hittar även granatäppleextrakt, pumpafröextrakt, brännässelextrakt och selen i produkten. Selen bidrar till normal spermatogenes (utveckling och mognad av sädceller).

För att inte glömma zink, som bland annat bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet, samt en normal kognitiv funktion. ProstaCare är en solid källa till alla dessa näringsämnen.

NB! Prostacare är ett kosttillskott och ska inte ersätta mediciner och/eller behandling.

Prostacare form #1

Prova ProstaCare i 60 dagar

50% RABATT – ENDAST 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

Vad händer när du beställer?

Idag

Beställ enkelt och prova i
60 dagar till halva priset.

5-7 dagAr

Snabb leverans. Fri frakt.
Diskret försändelse.

30 dagAr

Ge besked inom 30 dagar
om du inte önskar få en
ny leverans.

60 dagAr

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:-
per månad (totalt 796:-).