Vattenkastning: Har du problem med att tömma blåsan?

Problem som frekvent vattenkastning är ett typiskt tecken på att du kan ha en godartad förstoring av prostatan.

Hur många gånger om dagen kissar du?

Hade vi frågat dig ansikte mot ansikte, skulle vi förmodligen blivit mött med en skeptisk blick, och ett obetydligt svar om att det ”inte är vår business”.

Medans kvinnor är bättre på att uppmärksamma och att prata om problemerna de möter när de kommer in i klimaktieriet, jämfört med vi män som kan vara mer reserverade och tillbakadragna. Det kanske inte är interessant för någon annan om man har haft svagare stråle det sista, eller om man har svårigheter med att komma igång med vattenkastningen trots att man känner att man behöver kissa hela tiden?

Denna motviljan för att prata om dessa typiska övergångsplågorna, som kommer att påverka nästan alla män någon gång efter 50-årsålder, är en av huvudorsakerna till att vi ofta pratar om kvinnors övergångsålder, och beskriver mäns övergångsplågor för en medelålderskris.

Frekvent vattenkastning

Från 30-årsåldern börjar prostatan att växa för de flesta män, hos några män växer prostatan snabbare än hos andra. Man vet inte exakt vad detta grundar sig i, men gener, hormoner och ålder tros ha en viktig roll.

Denna tillväxten leder till ett tillstånd som kallas prostatahyperplasi, eller godartad förstorad prostata – ett tillstånd som är mycket vanligt, och är sällan farligt, men som fortfarande kan orsaka ett antal sjukdomar.

Svag stråle när du kissar är ett av de vanligaste tecken på att du kan ha en förstorad prostata.

Typiska tecken på godartad förstorad prostata är:

  • Frekvent vattenkastning
  • Det känns som att blåsan inte är helt tömd när du kissat klart
  • Svårigheter med att börja kissa
  • Du behöver trycka på för att tömma urinblåsan helt
  • När du kissar på är urinstrålen svagare
  • Urinläckage, och att det läcker urin samtidigt som du känner dig kissnödig
  • Du behöver kissa oftare under dagen
  • Strålen avbryts en eller flera gånger när du kissar
  • Du behöver gå upp och kissa på natten
  • Smärtor vid blåsfyllnad och urinläckage

I 50-årsåldern upplever en av fyra att ha ett eller flera av dessa symtomen, och i 70-årsåldern påverkas så många som 80 procent av oss av en förstorad prostata.

Ha fokus på prostatahälsan tidigt

Även om vi inte gillar att prata om det, så är en förstorad prostata något som alla vuxna män bör fokusera på och därmed förebygga – i grund och botten bör prioriteras redan innan du fyller 40.

Det allra viktigaste du kan göra är att gå till din läkare och be om en invändig rektal undersökning av prostatan, för att veta vad för slags tillstånd din prostata är i.

Detta är en undersökning som många män lätt bortprioriterar, men de flesta av oss är nog eniga om att det kan vara värt några obekväma minuter hos läkaren för att få reda på om sin prostatan är sund och frisk.

Kosttillskott för män

ProstaCare är ett kosttillskott för vuxna män, utvecklat specifikt för att ge dig en möjlighet att förebygga prostatabesvär med en mängd naturliga aktiva vitaminer.

Detta dagliga tilskottet innehåller rikliga mängder brännässla (urtica dioica), granatäpple, lykopen, bockhornsklöver(fenugreek), muira puama och vitamin B6 – och även den grundläggande mineralen zink, som bland annat bidrar till att upprätthålla normala testosteronnivåer i blodet och samt att bidra till en normal kognitiv funktion.

Prova ProstaCare i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Fyll i ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med informationen knuten till ditt personnummer. Du beställer ingenting nu.